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CITY SERVICE FEE FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ’S) 

 
 
Q.  WHO IS REQUIRED TO FILE? 
A.  All full-time and part-time employees who regularly report to work at a physical location, or 
work from home within the City of Charleston.  Employers will deduct the fee from their 
employees pay, and remit it on their behalf.  Self-employed individuals will remit the fee on their 
own. 
 
Q.  WHEN ARE CSF RETURNS DUE? 
A.  CSF returns are due within one month following the end of the taxable quarter. Quarterly 
payments are due in April, July, October and January.  Penalty and interest will be applied 
against any return that is received after these months. 
 
Q.  WHAT ARE THE INTEREST AND PENALTY RATES? 
A.  The tax, if not paid when due, shall bear interest at the rate of 8% per annum from the date 
the return is due.  The penalty shall be 5% for the first month, or fraction thereof, and 2% of the 
fee for each succeeding month or fraction thereof. 
 
Q.  MY EMPLOYEES ARE NOT PAID WEEKLY.  HOW DO I CALCULATE THE CSF 
AMOUNT(S) TO WITHHOLD FROM THEIR PAY? 
A.  Please refer to the Employer Worksheet (CSF-4) to determine the amount(s) to withhold 
based on a weekly, bi-weekly, monthly, or bi-monthly pay.   
 
Q.  WHAT IF I WORK TWO JOBS WITHIN THE CITY?  DO I HAVE TO PAY THE 
FEE TWICE?  
A.  No. Simply complete a CSF-1 Prior Payment Form and give it to your second employer.  
Once this form is received by your second employer, they are no longer required to withhold the 
fee.  
 
Q.  ARE NON-PROFIT ENTITIES, RELIGIOUS ORGANIZATIONS, OR OTHER 
BUSINESSES THAT ARE EXEMPT FROM BUSINESS & OCCUPATION TAX 
REQUIRED TO DEDUCT THE FEE FROM THEIR EMPLOYEES? 
A.  Yes.  All businesses and self-employed individuals working in the City of Charleston are 
required to withhold and remit the fee. 
 
Q.  RATHER THAN DEDUCTING THE FEE FROM MY PAY, CAN MY EMPLOYER 
PAY THE FEE FOR ME? 
A.  There is no provision in Chapter 6, Article II of the Code of the City of Charleston 
prohibiting your employer from paying the fee for you; however, it may be considered taxable 
income for federal and state tax purposes.  Employers should consult their tax advisor for more 
information. 
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Q.  CAN I GET A REFUND IF MY EMPLOYER DEDUCTED THE FEE IN ERROR? 
A.  Yes.  If your employer has withheld the CSF, but has not yet remitted the fee for the 
particular quarter, you will need to request the refund from your employer.  If your employer has 
already remitted the fee for the particular quarter, simply complete a CSF-5 Refund Claim Form 
and remit it to the Office of City Collector.  This form must be received by our office within 
thirty (30) days following the receipt of payment from your employer.  Otherwise, you will have 
to seek a refund from your employer. 
 
Q.  CAN I PAY THE FEE YEARLY?  
A.  No.  Unfortunately, our tax, fee, and revenue system will not permit us to handle annual 
payments of the fee at this time.  
 
Q.  ARE THERE A MINIMUM NUMBER OF HOURS YOU HAVE TO WORK IN 
ORDER TO BE REQUIRED TO PAY THE FEE? 
A.  No.  All part-time employees are required to pay the fee. 
 
Q.  DOES AN EMPLOYEE HAVE TO PAY THE FEE IF THEY ARE ON PAID LEAVE, 
VACATION, PAID SICK LEAVE, PAID LEAVE OF ANY KIND, OR OUT OF TOWN 
ON BUSINESS? 
A.  Yes.  The fee continues to apply with respect to an employee who, prior to the paid out of 
office time, was responsible for the fee. 
 
Q.  CAN I USE MY CREDIT OR DEBIT CARD TO PAY THE FEE? 
A.  No.  Currently, the payment options accepted by the City are check and cash.  We are 
looking at the possibility of adding other payment options in the near future, including credit and 
debit cards, as well as on-line payments. 
 


